Att tillfriskna som hetsätare

Men åh.

Nog är det som jag säger att det kommer fler och fler bra dagar och då börjar vikten tippa ner. 

Vardagarna fungerar riktigt bra med både träning och kost men helgerna.. Det är min kryptonit. Jag inser nu i skrivande stund vad problemet är. Det är avsaknad av plan. Jag har ingen plan för mat under helgen för då ska jag vara friare att välja. Men vad jag menar egentligen är att inte hetsäta en påse chips bara för att den finns där. (Facepalm).

Naturligtvis är det så! Jag måste ha en plan! Jag är fortfarande inte redo för att gå en dag utan plan. Det går för lång tid mellan måltiderna vilket triggar att jag börjar skåpäta. Och börjar jag skåpäta är det kört sen i regel.

En del tycker att det är helt vansinnigt, det är väl bara att sluta äta. Men som hetsätare pajar du dina signalsystem såsom mättnad och hunger. Det finns otroligt mycket bra forskning som förklarar varför också. Googla på Jacob Gudiol så hittar ni så mycket sammanställningar om forskning att man blir snurrig:) Det är inget försvar, bara det att för att man ska sluta äta så måste jag aktivt vara med i tanken och fysiskt få mig att sluta äta. Jag gör detta genom att ha en plan för varje måltid. Hur mycket och vad. Redan innan jag börjar tillaga maten är det bestämt hur mycket. På så sätt kan jag inte överäta. Gör jag flera måltider beror det på vad det är. Är det ex köttbit måste det in i frysen. Är det kyckling, ris och grönsaker kan det vara i kylskåpet men kan en dålig dag vara bättre i frysen. Chips på 300 g. En fin tanke att bara hälla upp en liten skål... En till... och en till... 
Jag önskar jag hade ett omedvetet stopp där mat kan ligga till döddagar. Fryst mat är ett stopp men en riktigt dålig dag finns Micro och man kan baka. Men så dåliga dagar får jag så sällan så de hamnar under normal konsumtion över ett år. Det är helgerna jag måste planera bättre. Chips är ett exempel på mat jag inte kan ha hemma. Är jag på en bjudning så är det som om jag måste stålsätta mig för allt jag vill är att äta upp dem. Det är en så stark trigger! Har jag själv bjudning och det blir mat över är det goodiebags för alla. Ska jag själv ha chips är det småpåsarna som gäller. Tårta och bullar är inte alls triggrar. Visst har jag det hemma kommer jag äta upp det. Ligger det i frysen kan det få ligga där. Är jag hemma hos någon eller det finns på jobbet så är jag tom ointresserad. Och jag blir mätt av det och ointresserad av mer. Så det gör absolut skillnad för mig vad för typ av mat det gäller. 

Min helg har ändå gått bra. I fredags hade jag bara en vanlig fredag. Sug och hunger var inget problem. Det var så länge sen jag kände mig "normal". Ingen trigger och inget sug. Sen kom lördagen och då gick det värre och jag gav efter. Jag lyckades ändå hindra mig själv innan jag gick helt överstyr men borde ha stannat. Så nu är jag både besviken, äcklad och skuldmedveten. Jag vill ju så gärna klara det här! 

Det jag som sagt inser nu är avsaknad av plan. Jag måste ha en plan i förväg på vad och hur jag ska äta. Det hjälper mig att övervinna triggrarna. Och jag är faktiskt på god väg. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0